NORDIC 17 - leden 2011

NORDIC 17

Leden 2011 Z bohatého obsahu vypíchněme třeba reportáž Tomáše Gnada z Vasova běhu, kdy vedle samostatného zážitku analyzuje i reakci těla, tepové frekvence apod. Ještě hlouběji do těla sportovce se noří článek o elektromagnetické analýze svalové činnosti nebo o vlivu nadmořské výšky na výkonnost sportovce. Velký prostor zabírá tradiční škola, tentokráte popisující bruslicí techniky. Dojde ale i na témata lehčí, třeba na běžeckou návštěvu lázeňského střediska Gastein či na projížďku na lyžích napříč zapomenutými Novohradskými horami. A mnoho a mnoho dalšího…
NORDIC 17 vychází 6. 1. 2011

Předplatné

Předplatné časopisu NORDIC  objednáte u vydavatelství SNOW media ↗.

Samostatně

Časopis NORDIC si můžete objednat samostatně i v e-shopu SNOW ↗.

On-line časopis

Ve verzi  pro PC, tablety a telefony zakoupíte na ISSUU.com ↗Alza.cz ↗Floowie ↗.

On-line náhled

Ukázka obsahu

Umím jezdit „na hraběnku“

Herečka a vynikající dabérka Valérie Zawadská má život svázaný s horami. Vyrostla v Jeseníkách a s životním partnerem si pořídili chalupu v Pošumaví. I když na lyžích běhá už od dětství, vlastní běžky dostala teprve nedávno…




NORDICškola ll – bruslařské techniky a jejich charakteristika

Letos se v naší NORDICškole zaměřujeme výhradně na bruslení. Dozvíte se o všech používaných bruslařských technikách i jejich modifikacích. Neočekávejte okamžité prozření, teorie lyžování je nadupaná informacemi, na jejichž vstřebání budete potřebovat čas a trpělivost. Postupně vám kromě poodhalených záludností bruslení na lyžích nabídneme i praktická cvičení vhodná jak pro začátečníky, tak i pro pokročilé. Pro ty, co to myslí s výukou bruslení opravdu vážně, připomínáme, že naše škola začala s výukou již v minulém čísle NM.




Trénink rychlosti (nejen pro děti)

Trénink rozvoje rychlosti je ta část tréninkové jednotky, která by měla (děti) opravdu bavit. Co jiného by je mělo v tréninku zaujmout více než rychlé starty, rychlé změny směru, časté soutěže a hlavně krátkodobé zatížení.




Víte, jak pracují vaše svaly??

V následujícím seriálu článků bychom vám rádi ukázali jiný pohled na běh na lyžích, a to pohledem do vnitřního prostředí organismu – přímo na pohybový aparát člověka. Práce svalu je charakterizována elektrickou aktivitou jednotlivých svalových vláken (akční potenciál svalu) a na základě změření těchto potenciálů (elektromyografem) můžeme hodnotit timing zapojování jednotlivých svalů.




Posilování lyžaře běžce – 2. část – dolní končetiny

Síla je pro lyžaře běžce velmi důležitou pohybovou schopností. Přestože by lyžaři měli posilovat komplexně všechny svalové skupiny, tak hnacím motorem jsou především dolní končetiny. A právě na posilování dolních končetin se dnes trochu zaměříme.




Vasaloppet na vlastní kůži

Sedmého března 2010 se uskutečnil ve Švédsku jeden z největších lyžařských běhů, který vůbec existuje, Vasův běh. Vasův běh je závod s dlouholetou tradicí, prvně se konal již v roce 1920. Je nejdelší (90 km), největší počtem účastníků, kterých se každoročně přihlašuje kolem 15 000… Pro švédskou veřejnost má důležitý historický podtext, navíc jeho prestižnost zvyšuje i jeho zařazení mezi nejvýznamnější závody seriálu Worldloppet (12 lyžařských maratónů světa). Mezi běžci na lyžích se říká, kdo tento závod neabsolvoval, pak nepoznal velikost závodu. Co je na tomto závodu tak zajímavého? Vezmeme to popořádku.




Novohradské hory – neobjevená Šumava

Přejdete-li po hraničním hřebenu Šumavy ze západu na východ, dorazíte někam k Dolnímu Dvořišti. Krajina se tu mírně zklidní, nicméně pás hor pokračuje dále až k Novým Hradům. Není to už Šumava, ale Novohradské hory. Nesou mnoho společných rysů, jejich blízký příbuzenský vztah definuje nejenom geologická souvislost, ale i temné kulturně-historické souvislosti vysídlených pohraničních oblastí.




Smraďochovi ve stopách

Submisivně se krčí ve stínu Krušných hor. Fyzicky i co se pověsti běžkařského ráje týče. A já se ptám: proč? Vždyť je to skoro bezpráví! Tahle pahorkatina má opravdu co nabídnout: kromě upravených stop a ideálních lyžařských podmínek také krásnou, téměř panenskou přírodu, památky a dokonce i lázně, co bys kamenem dohodil. Přesto je Slavkovský les zatím dost přehlížen…




Z lázní na lyže – nebo obráceně?

Léčit se sem jezdil německý kancléř Otto von Bismarck, císařovna Sisi i poslední íránský král Mohammad Reza Pahlavi. A měli k tomu pořádný důvod. Místní blahodárné prameny dokáží zázraky. Ale ruku na srdce, tohle rozlehlé údolí v srdci rakouských Alp by se obešlo i bez nich a popularitu by si získalo i samo o sobě. Krásy má totiž Gastein doslova na rozdávání.

Další vydání časopisu o běžeckém lyžování NORDIC

NORDIC 62 únor-březen 2024

NORDIC 62 únor-březen 2024

NORDIC 62Únor-březen 2024 Únorové vydání časopisu NORDIC je protkáno historií. Úctyhodné 120. výročí totiž oslavil v listopadu Svaz lyžařů ČR, v březnu bude odstartován 100. ročník legendárního Vasova běhu a ani domácí Orlický maraton se nemusí stydět za 40....

číst více
NORDIC 61 prosinec-leden 2023/24

NORDIC 61 prosinec-leden 2023/24

NORDIC 61Prosinec-leden 2023/24 Prosincové vydání časopisu NORDIC poradí s výběrem závodních běžek a vhodné skluznice nebo s mazáním bez fluorových vosků. V rámci tréninku můžete využít zkušeností s vlivem střevního mikrobiomu na výkonnost. O inspiraci se postará...

číst více
NORDIC 60 – únor 2023

NORDIC 60 – únor 2023

V únorovém vydání časopisu NORDIC si můžete přečít rozhovor s nestárnoucí Japonkou Masako Ishidou. Stane se Čína budoucí lyžařskou velmocí? Dále se mimo jiné dozvíte, jaké jsou možnosti úpravy stop, jaký je rozdíl mezi jízdou na lyžích a kolečkových lyžích, řadu zajímavostí z historie běžeckého lyžování, nebo kam vyrazit do Německa na běžky.

číst více
NORDIC 59 prosinec-leden 2022/23

NORDIC 59 prosinec-leden 2022/23

Zima klepe na dveře a s ní i první vydání Nordic magazínu, kde jsme pro vás exkluzivně vyvzpovídali jednoho z nejlepších sprinterů na světě Itala Federica Pellegrina. Přinášíme vám přehled novinek v oblasti běžkařského vybavení pro nadcházející zimní sezónu. Dále se dozvíte, jaká jsou úskalí, když se do trénování dětí vrhne vlastní rodič, nebo jak se optimálně stravovat a také vás inspirujeme dalšími tipy na cvičení. Objevme na běžkách Rychebské hory, nebo Lhotu-Vlasenice.

číst více
NORDIC 58 – únor-březen 2022

NORDIC 58 – únor-březen 2022

V dalším čísle Nordic magazínu vám exkluzivně naservírujeme rozhovor s naší českou jedničkou Michalem Novákem, který v letošní sezóně vlétl mezi světovou elitu. Olympiáda klepe na dveře – jakými způsoby je možné se připravit na závody ve vyšší nadmořské výšce? A nakoukneme i pod kartáče reprezentačním servismanům. Dozvíte se, jaké novinky v oblasti backcountry materiálu můžete hledat v regálech lyžařských obchodů. Zacvičíte si nejen s činkami, ale také s vlastním tělem, a jestli ještě nebudete unavení, můžete si projet i celé pohoří Javorníků.

číst více
NORDIC 57 – prosinec-leden 2021/22

NORDIC 57 – prosinec-leden 2021/22

Max Novak patří mezi nejlepší dálkové běžce na světě, dočtěte se více o tomto českošvédském sympaťákovi, a nejen o něm, ale například i o našich nadějných sprinterkách. Inspirujte se novými materiálovými tipy na letošní sezónu. Jaké chyby děláme nejčastěji při servisu lyží? Dále se dozvíte, co obnáší extrémní výkony na běžkách, jaké mohou být následky silného mrazu a nebo jak si pohlídat nastupující formu. Objevte na běžkách Králický Sněžník.

číst více

Další tituly a weby:

BEZKY.net - běžky a běžecké lyžování
SNOW - lyžování a skialp
SWISSmag - časopis o Švýcarsku