NORDIC 31 - listopad 2014

NORDIC 31

Listopad 2014 Co v NORDICU tentokrát najdete? Abyste už nyní před sezonou byli v obraze a mohli si vybírat a nakupovat nejdůležitější kus běžecké výbavy – lyže, přinášíme kompletní přehled novinek. V časopisu ale najdete i články jiné než čistě praktické. Třeba dlouhý rozhovor s Evou Vrabcovou Nývltovou i jejím trenérem, Vladimírem Šlofarem. Vypravíme se na stříbrnými medailistkami ze ZOH v Sarajevu 1984, s Vítem Fouskem si připomeneme, jak připravit lyže před sezonou, nebo se podíváme do ranných běžeckých destinací, kde se dá pořádně běžkovat již dlouho před Vánoci. Navštívíme i Ugra Loppet v Rusku nebo naopak stopy v kanadském Canmore. Atakdále atakdále. Pěkné počtení a hlavně brzký sníh a upravené stopy přeje redakce.
NORDIC 31 vychází 24. 10. 2014

Předplatné

Předplatné časopisu NORDIC  objednáte u vydavatelství SNOW media ↗.

Samostatně

Časopis NORDIC si můžete objednat samostatně i v e-shopu SNOW ↗.

On-line časopis

Ve verzi  pro PC, tablety a telefony zakoupíte na ISSUU.com ↗Alza.cz ↗Floowie ↗.

On-line náhled

Ukázka obsahu

Eva Vrabcová-Nývltová – Born to run

Drobná, vysportovaná, usměvavá, …a podle osobního trenéra až příliš hodná černovláska. Eva Vrabcová-Nývltová je na nejlepší cestě převzít štafetu další historicky úspěšné národní lyžařky a navázat na úspěchy takových běžeckých es, jakými ve více či méně vzdálené historii byly Šikolová, Jeriová či Neumannová.





Štafeta ze ZOH v Sarajevu 1984 po třiceti letech

Tak si to všechno připomeňme:„Dagmar Švubová rozbíhá štafetu velmi dobře a předává čtvrtá v kontaktu se třetí Finkou. Druhý úsek běží Blanka Paulů a předává štafetu již na třetí pozici. Gabriela Svobodová se dokáže držet papírově silnějších soupeřek a kontakt udržuje. Na závěrečný úsek vybíhá Květa Jeriová těsně čtvrtá za Finkou Hämäläinenovou. Nedostižné jsou vpředu Norky, zato Ruska Smetaninová na druhém místě je na dohled a tak ji Jeriová a Hämäläinenová brzy dojedou a část úseku běží tyto tři závodnice společně. Smetaninová pak ze skupiny odpadává a československé běžkyně v tuto chvíli mají jistou olympijskou medaili ze štafetového běhu, první v historii československého sportu. Květa Jeriová nakonec v cílové rovince poráží i Hämäläinenovou a může tak v cíli slavit stříbrnou medaili, spolu s ní i Dagmar Švubová, Blanka Paulů a Gabriela Svobodová“.





Biatlonisté přepsali historii. Pětkrát!

Stačily jim dva týdny klání Her v Soči 2014 a čeští biatlonisté razantně přepsali historii tohoto odvětví v České republice. Pod olympijskými kruhy vybojovala parta kolem trenérů Ondřeje Rybáře a Jindřicha Šikoly neuvěřitelných pět cenných kovů! Předtím, za 54 let olympijského biatlonu, totiž nezískali naši sportovci ani jedinou!





Silvini Skiroll Classics 2014

Popularita běžeckého lyžování nabírá každý rok na intenzitě a s tím je spojená i aktivita lyžařů v přidružených odvětvích. Již dlouhá léta se jako příprava na zimu používají kolečkové lyže. Díky modernějším materiálům a větší mase lyžařů se tato libůstka zlevnila a rozšířila i mezi širší veřejnost. Došlo tak k přehodnocení některých tréninkových metod a nejeden lyžař tráví na kolečkových lyžích celé léto.





„Ugra ski marathon“

Ugra ski marathon je jedním z devatenácti dálkových běhů, zařazených do seriálu Russia loppet. Letos se konal 12. dubna 2014 tradičně na okraji sibiřského města Khanty Mansiysk (Chanty-Mansijsk), vzdáleného vzdušnou čarou přibližně 2 000 km severovýchodně od Moskvy (po silnici cca 4 000 km).





Běžecký ráj v Canmore

Jako lyžařce se mi podařilo navštívit už celou řadu míst, ale za velkou louži jsem se podívala poprvé. Prostřednictvím následujících řádků vás pozvu na výlet do kanadského Canmore a jeho blízkého okolí.





Livigno – vysokohorská oáza s nebezpečnými celníky

Livigno leží v náhorní kotlině na pomezí Švýcarska a Itálie a je obklopené ze všech stran vysokými horami. V zimě je tak přístupné jen ostrými serpentinami z italského Bormia nebo jednosměrným, v noci ale uzavřeným, tunelem ze Švýcarska. Díky strategické poloze na hranicích evropských mocností je Livigno od roku 1805 bezcelní zónou. Díky levným nákupům benzínu, kosmetiky a alkoholu je i atraktivním nákupním střediskem. Vyhledávané je především pro kvalitní lyžařské terény pro sjezdaře, ale i běžce. Svou nadmořskou výškou 1 815 m n. m. dává i jistotu dostatku přírodního sněhu.





Vysočinou,Vyso­činou… na úzkých prkýnkách…

„… na ranní vítr teď čekám, ať vypráví mně, jak se toulal nad ní. Snad vinen je pohár, co leží tu, že vítr v ranním přeletu mně voní, hmm, voní… Vysočinou, Vysočinou… O tom že na horách se mlha k útokům dolů řadí, jak potok loukou pádí, si nechám zdát… O rose smutnící, o toulce vonící, Vysočinou, Vysočinou… Oči zapíjí setkání s Vysočinou, s Vysočinou… Proč vám to pane povídám, když vítr líp to řekne sám, co je za kolejí, která v trávě končí. Jen počkejte se mnou chvíli tu, na vítr v ranním přeletu, jak voní, hmm, voní, Vysočinou, Vysočinou, Vysočinou, mojí Vysočinou.“ Tak si o Vysočině prozpěvuje Josef Zoch a mně mnohdy, při projížďce touto krásnou krajinou, jeho slova vytanou na mysli.





Lyže před sezónou 2014–15

S blížící se zimou snad každý lyžař pokukuje v obchodech po nových kolekcích běžeckých lyží. Žádná firma nechce zůstat pozadu, a tak skoro každý přichází s novou sezónou s nějakou inovací či přinejmenším designovou modernizací svých produktových řad. Nemůžeme čekat, že každý rok vybuchne nějaká bomba – konstrukční změny se u tak sofistikovaných a zralých produktů, jako jsou běžecké lyže dneška, aplikují uváženě a jen jejich testování zabere minimálně sezónu. Navíc loňská bídná zima se na budgetech vývojových pracovišť moc pozitivně neodrazila.

Další vydání časopisu o běžeckém lyžování NORDIC

NORDIC 62 únor-březen 2024

NORDIC 62 únor-březen 2024

NORDIC 62Únor-březen 2024 Únorové vydání časopisu NORDIC je protkáno historií. Úctyhodné 120. výročí totiž oslavil v listopadu Svaz lyžařů ČR, v březnu bude odstartován 100. ročník legendárního Vasova běhu a ani domácí Orlický maraton se nemusí stydět za 40....

číst více
NORDIC 61 prosinec-leden 2023/24

NORDIC 61 prosinec-leden 2023/24

NORDIC 61Prosinec-leden 2023/24 Prosincové vydání časopisu NORDIC poradí s výběrem závodních běžek a vhodné skluznice nebo s mazáním bez fluorových vosků. V rámci tréninku můžete využít zkušeností s vlivem střevního mikrobiomu na výkonnost. O inspiraci se postará...

číst více
NORDIC 60 – únor 2023

NORDIC 60 – únor 2023

V únorovém vydání časopisu NORDIC si můžete přečít rozhovor s nestárnoucí Japonkou Masako Ishidou. Stane se Čína budoucí lyžařskou velmocí? Dále se mimo jiné dozvíte, jaké jsou možnosti úpravy stop, jaký je rozdíl mezi jízdou na lyžích a kolečkových lyžích, řadu zajímavostí z historie běžeckého lyžování, nebo kam vyrazit do Německa na běžky.

číst více
NORDIC 59 prosinec-leden 2022/23

NORDIC 59 prosinec-leden 2022/23

Zima klepe na dveře a s ní i první vydání Nordic magazínu, kde jsme pro vás exkluzivně vyvzpovídali jednoho z nejlepších sprinterů na světě Itala Federica Pellegrina. Přinášíme vám přehled novinek v oblasti běžkařského vybavení pro nadcházející zimní sezónu. Dále se dozvíte, jaká jsou úskalí, když se do trénování dětí vrhne vlastní rodič, nebo jak se optimálně stravovat a také vás inspirujeme dalšími tipy na cvičení. Objevme na běžkách Rychebské hory, nebo Lhotu-Vlasenice.

číst více
NORDIC 58 – únor-březen 2022

NORDIC 58 – únor-březen 2022

V dalším čísle Nordic magazínu vám exkluzivně naservírujeme rozhovor s naší českou jedničkou Michalem Novákem, který v letošní sezóně vlétl mezi světovou elitu. Olympiáda klepe na dveře – jakými způsoby je možné se připravit na závody ve vyšší nadmořské výšce? A nakoukneme i pod kartáče reprezentačním servismanům. Dozvíte se, jaké novinky v oblasti backcountry materiálu můžete hledat v regálech lyžařských obchodů. Zacvičíte si nejen s činkami, ale také s vlastním tělem, a jestli ještě nebudete unavení, můžete si projet i celé pohoří Javorníků.

číst více
NORDIC 57 – prosinec-leden 2021/22

NORDIC 57 – prosinec-leden 2021/22

Max Novak patří mezi nejlepší dálkové běžce na světě, dočtěte se více o tomto českošvédském sympaťákovi, a nejen o něm, ale například i o našich nadějných sprinterkách. Inspirujte se novými materiálovými tipy na letošní sezónu. Jaké chyby děláme nejčastěji při servisu lyží? Dále se dozvíte, co obnáší extrémní výkony na běžkách, jaké mohou být následky silného mrazu a nebo jak si pohlídat nastupující formu. Objevte na běžkách Králický Sněžník.

číst více

Další tituly a weby:

BEZKY.net - běžky a běžecké lyžování
SNOW - lyžování a skialp
SWISSmag - časopis o Švýcarsku