NORDIC 41 - leden-únor 2017

NORDIC 41

Leden/únor 2017 Exkluzivně vám přínášíme rozhovory s trenérem norského národního týmu, naší vycházející biatlonovou hvězdou Evou Puskarčíkovou a jedním z našich předních laufařů Jiřím Ročárkem. Soupaž je novým trendem v lyžování, ale je vhodná i pro děti, případně je nutné se na ni cíleně specializovat? Krevní doping je téma nejen pro cyklistiku, ale i další vytrvalostní sporty, včetně běžeckého lyžování. Opět zabrousíme do sportovní psychologie, a to jak se vypořádat s předstartovním stresem. Servisních kartáčů je na trhu celá řada, proto si v nich udělejme jasno. Stejně tak i v tom, jak se vyrábí běžky.
NORDIC 41 vychází 20. 1. 2017

Předplatné

Předplatné časopisu NORDIC  objednáte u vydavatelství SNOW media ↗.

Samostatně

Časopis NORDIC si můžete objednat samostatně i v e-shopu SNOW ↗.

On-line časopis

Ve verzi  pro PC, tablety a telefony zakoupíte na ISSUU.com ↗Alza.cz ↗Floowie ↗.

On-line náhled

Ukázka obsahu

Běžkařská velmoc jménem Norsko

Asistent trenéra norského národního týmu Eirik Myhr Nossum nás nechal trochu nakouknout pod pokličku nejlepšího běžkařského týmu na světě. 






Jak se skromná holka z Harrachova propracovala do světové špičky

Eva Puskarčíková patří již několik let mezi kvalitní opory ženského biatlonového týmu, a to zejména ve štafetách, ale letos ukazuje, že patří mezi elitní závodnice i v individuálních závodech. 






Jak se překonávají rekordy v Guinnessově knize?

Three-two-one-go! A je odstartováno. Je 12. dubna 2000, pravé poledne, a já zrovna odstartovala závod na 24 hodin. Ještě před týdnem by mě vůbec nenapadlo, že se do něčeho podobného někdy pustím. Dokonce jsem ani nevěděla, že nějaký takový rekord existuje a jakou má hodnotu.







Posilování – rozvoj maximální síly vs. core trénink s gumovými expandery

V předzávodním období a také během nabité závodní sezóny často zapomínáme na doplňkové aktivity. Níže si představíme dva programy na rozvoj silových schopností, které můžeme využívat takřka celoročně. 






Soupaž v tréninku mládeže (1. díl)

Je novým trendem, vyvolává vášnivé diskuze, všichni ji zkoušejí, ne každý ji ale ovládne. Je dominantní v dálkových bězích, funkcionáři z Mezinárodní lyžařské federace (FIS) si s ní nevědí rady a proslýchá se, že norští junioři už téměř nic jiného netrénují. Také Sundby ji nově přidal do svého portfolia a opět drtí zbytek světa. Distanční soupaž! Třetí závodní technika, nebo jen dočasná odchylka v evolučním vývoji běžeckého lyžování?







Specializace na dálkové běhy. Ano či ne?

Dříve si na dálkové běhy na lyžích „odskočili“ závodníci ze Světového poháru a byli schopní konkurovat nejlepším dálkovým běžcům. V současnosti dochází k cílené specializaci na dálkové běhy na lyžích a soupaž, bez které by už neměli závodníci v mužské kategorii šanci se umístit na předních pozicích.







Doping 21. století: Jaký je vztah mezi výkonností a koncentracemi hemoglobinu v krvi?

Každý sportovec, ať vrcholový, výkonnostní nebo rekreační usiluje přirozeně o co nejvyšší výkonnost. Té se dá dosáhnout většinou kombinací více faktorů – zejména kvalitním tréninkem, tréninkovými podmínkami, dokonalou výživou, lékařskou péčí a možnostmi regenerace.







Kartáče, štětiny a kartáčování

Kartáče jsou velké, často dotazované a diskutované téma. Každý profesionální servisman má své individuální zvyklosti a postoje ke kartáčování lyží – ve své podstatě se však servismani shodnou na základních principech.







Stopa pro život 2017

5 lokalit, 5 termínů, 5 příležitostí strávit nezapomenutelný víkend na běžkách
Stopa pro život za uplynulých 6 sezón pevně zakotvila v kalendáři všech českých příznivců běžeckého lyžování. Letos seriál odstartuje pod šťastným číslem sedm (7. ročník v roce 2017), a i proto organizátoři věří, že české hory zasype pěkný příval sněhu a všem účastníkům poletí lyže po bílých pláních a pod pocukrovanými větvemi lesů rychleji než kdykoliv před tím. Kompletní informace o seriálu a závodech najdete na následujících stránkách.







Proč zkusit legendární Sjusjøen?

Zatímco v Česku je brzký a vydatný příchod zimy – třeba takové, jako je ta letošní – bohužel dost málo obvyklý, ve Skandinávii je tomu jinak. Stále více fanoušků běžek na ni směřuje svůj předsezónní zájem.







Estonskem po stopách Tartu maratonu?

Cestovatelské touhy lyžařů, milujících projížďky na běžeckých lyžích zimní přírodou, často míří na sever do Skandinávie. Příroda je tam nádherná a od našich středoevropských podmínek zvláště odlišná.






Jak se rodí lyže

Každý běžkař vlastní minimálně jeden pár lyží, ale málokterý ví, jak se čertovská prkénka vyrábí a že to je opravdu věda. Nahlédnutí pod šikovné ruce pracovníků největšího českého výrobce lyží Sporten mě v mnoha směrech překvapilo, přestože jsem si myslela, že o lyžích něco vím.


Další vydání časopisu o běžeckém lyžování NORDIC

NORDIC 62 únor-březen 2024

NORDIC 62 únor-březen 2024

NORDIC 62Únor-březen 2024 Únorové vydání časopisu NORDIC je protkáno historií. Úctyhodné 120. výročí totiž oslavil v listopadu Svaz lyžařů ČR, v březnu bude odstartován 100. ročník legendárního Vasova běhu a ani domácí Orlický maraton se nemusí stydět za 40....

číst více
NORDIC 61 prosinec-leden 2023/24

NORDIC 61 prosinec-leden 2023/24

NORDIC 61Prosinec-leden 2023/24 Prosincové vydání časopisu NORDIC poradí s výběrem závodních běžek a vhodné skluznice nebo s mazáním bez fluorových vosků. V rámci tréninku můžete využít zkušeností s vlivem střevního mikrobiomu na výkonnost. O inspiraci se postará...

číst více
NORDIC 60 – únor 2023

NORDIC 60 – únor 2023

V únorovém vydání časopisu NORDIC si můžete přečít rozhovor s nestárnoucí Japonkou Masako Ishidou. Stane se Čína budoucí lyžařskou velmocí? Dále se mimo jiné dozvíte, jaké jsou možnosti úpravy stop, jaký je rozdíl mezi jízdou na lyžích a kolečkových lyžích, řadu zajímavostí z historie běžeckého lyžování, nebo kam vyrazit do Německa na běžky.

číst více
NORDIC 59 prosinec-leden 2022/23

NORDIC 59 prosinec-leden 2022/23

Zima klepe na dveře a s ní i první vydání Nordic magazínu, kde jsme pro vás exkluzivně vyvzpovídali jednoho z nejlepších sprinterů na světě Itala Federica Pellegrina. Přinášíme vám přehled novinek v oblasti běžkařského vybavení pro nadcházející zimní sezónu. Dále se dozvíte, jaká jsou úskalí, když se do trénování dětí vrhne vlastní rodič, nebo jak se optimálně stravovat a také vás inspirujeme dalšími tipy na cvičení. Objevme na běžkách Rychebské hory, nebo Lhotu-Vlasenice.

číst více
NORDIC 58 – únor-březen 2022

NORDIC 58 – únor-březen 2022

V dalším čísle Nordic magazínu vám exkluzivně naservírujeme rozhovor s naší českou jedničkou Michalem Novákem, který v letošní sezóně vlétl mezi světovou elitu. Olympiáda klepe na dveře – jakými způsoby je možné se připravit na závody ve vyšší nadmořské výšce? A nakoukneme i pod kartáče reprezentačním servismanům. Dozvíte se, jaké novinky v oblasti backcountry materiálu můžete hledat v regálech lyžařských obchodů. Zacvičíte si nejen s činkami, ale také s vlastním tělem, a jestli ještě nebudete unavení, můžete si projet i celé pohoří Javorníků.

číst více
NORDIC 57 – prosinec-leden 2021/22

NORDIC 57 – prosinec-leden 2021/22

Max Novak patří mezi nejlepší dálkové běžce na světě, dočtěte se více o tomto českošvédském sympaťákovi, a nejen o něm, ale například i o našich nadějných sprinterkách. Inspirujte se novými materiálovými tipy na letošní sezónu. Jaké chyby děláme nejčastěji při servisu lyží? Dále se dozvíte, co obnáší extrémní výkony na běžkách, jaké mohou být následky silného mrazu a nebo jak si pohlídat nastupující formu. Objevte na běžkách Králický Sněžník.

číst více

Další tituly a weby:

BEZKY.net - běžky a běžecké lyžování
SNOW - lyžování a skialp
SWISSmag - časopis o Švýcarsku