NORDIC 42 - březen 2017

NORDIC 42

Březen 2017 V posledním NORDICu sezóny 2016/17 se dozvíte o třetím muži loňského Vasova běhu Andersovi Mølmenu Høstovi. Gabriela Koukalová je naší hvězdou, ale po olympiádě by chtěla končit. Může ji nahradit juniorka Markéta Davidová? Letec Martin Šonka vyhrál letos poprvé ve své kariéře první závod série RedBull Air Race, jak se ale přes zimu na tuto soutěž připravuje? Znovu zabrousíme do sportovní výživy a psychologie, kde dostanete návod, jak relaxovat a zbavit se nejen předzávodního stresu. Nechybí ani pár tipů, kam vyrazit na běžky, a protože Jizerská 50 oslavila letos své 50. výročí, tak se podíváme zpět do její historie.
NORDIC 42 vychází 23. 2. 2017

Předplatné

Předplatné časopisu NORDIC  objednáte u vydavatelství SNOW media ↗.

Samostatně

Časopis NORDIC si můžete objednat samostatně i v e-shopu SNOW ↗.

On-line časopis

Ve verzi  pro PC, tablety a telefony zakoupíte na ISSUU.com ↗Alza.cz ↗Floowie ↗.

On-line náhled

Ukázka obsahu

Třetí muž Vasova běhu

Anders Mølmen Høst patří mezi nejlepší dálkové běžce na lyžích na světě. Letos se zatím výsledkově trochu trápí, ale každý sportovec si projde i těžšími chvílemi, přestože pro svoji disciplínu dělá maximum. Skvělé výsledky z předchozích sezón mu však nikdo neodpáře.







Markéta Davidová – nástupkyně Gabriely Koukalové?

Dalším talentem českého biatlonu je bezesporu mladá juniorka Markéta Davidová. Do povědomí veřejnosti se teprve dostává, ale skvělé výsledky sbírá už několik let.







Jak se trénuje na Redbull Air Race

Martin Šonka sice nepatří mezi elitní lyžaře, ale mezi nejlepší letce v soutěži Redbull Air Race a v letecké akrobacii. Běh na lyžích je jeho dobrým pomocníkem, aby se držel v dobré fyzické kondici.







Letní sportovní kempy pro děti

Už po čtvrté za sebou měli mladí nadějní sporťáci, především členové Svazu lyžařů ČR, možnost vyzkoušet všechny možné a skoro i nemožné sportovní aktivity, jež by neměly chybět v přípravě lyžaře-běžce, ale ani jiného sportovce.







Plánování ročního tréninkového cyklu: objem vs. intenzita zatížení

V tomto článku se zaměříme na roční tréninkový cyklus (RTC) běžců na lyžích především z pohledu celkového objemu a intenzit zatížení.







mySASY – nové dimenze sportovního tréninku

Oblast sportovní vědy a každodenní sportovní praxe jsou poměrně oddělené světy. Jejich sbližování a hledání průniků není zdaleka tak samozřejmé, jak by se mohlo zdát. Cílem společnosti mySASY, jak popisuje tento článek, je přispět k praktickému pronikání moderních vědeckých poznatků a technologií do sportovní praxe.







Nebojte se zařadit kolečkové lyže do letní přípravy

Je dostatečně známé, že jakýkoliv tréninkový prostředek, i když ho nazýváme specializovaný, je jen náhražkou původního pohybu. Stejně tomu je u kolečkových lyží, které sice napodobují vlastní pohyb na lyžích po sněhu, ale přece jen tam určité odlišnosti jsou.







Odborník na sportovní výživu prof. Vítek odpovídá…

Naši čtenáři měli možnost zaslat jakékoliv dotazy týkající se sportovní výživy prof. Liborovi Vítkovi, který všem vyhověl a odpověděl.







Relaxujte!

V klidu! Relaxuj! Možná už jste tuto dobrou radu slyšeli… Prý to pomáhá proti trémě. V minulém čísle jsem popisovala trému jako přirozenou reakci těla na prostředí závodu. Projevuje se změnou v chování a myšlení, kolísáním sebevědomí a hlavně různými fyzickými příznaky. Patří k nim divný pocit či bolesti v oblasti břicha, bolesti hlavy, zhoršená schopnost soustředění, ospalost, knedlík v krku, změna dechové frekvence, obtíže s dýcháním nebo tlak na hrudi, tlukot srdce, tuhnutí svalů, třes končetin a nucení na záchod.







Péče o lyže a jejich uskladnění přes léto

S blížícím se závěrem sezóny přinášíme článek s informacemi, jak ošetřit a uskladnit lyže přes letní měsíce, tak aby byly na začátku následující sezóny opět v dobré kondici.







Lyžování u hranic bez hranic – zkuste šumavskou kvildu

Je pátek 11. 11., já sedím u krbu, popíjím svatomartinské a mám za sebou první trénink sezóny 2016/17 na sněhu. Myslíte, že sedím v Livignu nebo Sjusjøenu? Ani náhodou, jsem na šumavské Kvildě.







Wallis – neodolatelné údolí s nejen běžkařským rájem

Německy Wallis, francouzsky Valais je mohutné údolí na jihozápadě Švýcarska, kde nevyjdete z úžasu nejen z krásné přírody a perfektních běžkařských tratí, ale i z mnoha dalších pozoruhodností.







Matador Jizerské 50

V roce 1968 se Ladislav Míka zúčastnil první Jizerské 50. V roce 1977 stojí na svém 10. startu tohoto závodu. Dalších devět let závodí a následující ročník je Ladislav opět přítomen na startovní čáře. Po následujících devíti startech nelení a znovu se chystá na další ročník. Po deseti letech se opět potí na trati Jizerské 50. A koho to mé oči nevidí, po další dekádě si opět připíná lyže a vyráží na 50km trať. Jako jediný startující se půl století účastní našeho největšího závodu.







Běžkařské historky

Není nic krásnějšího než se pobavit cizím neštěstím. A proto vám opět přinášíme další příběhy, které vás snad rozesmějí a třeba i poučí tak, že se podobných chyb osobně vyvarujete.


Další vydání časopisu o běžeckém lyžování NORDIC

NORDIC 62 únor-březen 2024

NORDIC 62 únor-březen 2024

NORDIC 62Únor-březen 2024 Únorové vydání časopisu NORDIC je protkáno historií. Úctyhodné 120. výročí totiž oslavil v listopadu Svaz lyžařů ČR, v březnu bude odstartován 100. ročník legendárního Vasova běhu a ani domácí Orlický maraton se nemusí stydět za 40....

číst více
NORDIC 61 prosinec-leden 2023/24

NORDIC 61 prosinec-leden 2023/24

NORDIC 61Prosinec-leden 2023/24 Prosincové vydání časopisu NORDIC poradí s výběrem závodních běžek a vhodné skluznice nebo s mazáním bez fluorových vosků. V rámci tréninku můžete využít zkušeností s vlivem střevního mikrobiomu na výkonnost. O inspiraci se postará...

číst více
NORDIC 60 – únor 2023

NORDIC 60 – únor 2023

V únorovém vydání časopisu NORDIC si můžete přečít rozhovor s nestárnoucí Japonkou Masako Ishidou. Stane se Čína budoucí lyžařskou velmocí? Dále se mimo jiné dozvíte, jaké jsou možnosti úpravy stop, jaký je rozdíl mezi jízdou na lyžích a kolečkových lyžích, řadu zajímavostí z historie běžeckého lyžování, nebo kam vyrazit do Německa na běžky.

číst více
NORDIC 59 prosinec-leden 2022/23

NORDIC 59 prosinec-leden 2022/23

Zima klepe na dveře a s ní i první vydání Nordic magazínu, kde jsme pro vás exkluzivně vyvzpovídali jednoho z nejlepších sprinterů na světě Itala Federica Pellegrina. Přinášíme vám přehled novinek v oblasti běžkařského vybavení pro nadcházející zimní sezónu. Dále se dozvíte, jaká jsou úskalí, když se do trénování dětí vrhne vlastní rodič, nebo jak se optimálně stravovat a také vás inspirujeme dalšími tipy na cvičení. Objevme na běžkách Rychebské hory, nebo Lhotu-Vlasenice.

číst více
NORDIC 58 – únor-březen 2022

NORDIC 58 – únor-březen 2022

V dalším čísle Nordic magazínu vám exkluzivně naservírujeme rozhovor s naší českou jedničkou Michalem Novákem, který v letošní sezóně vlétl mezi světovou elitu. Olympiáda klepe na dveře – jakými způsoby je možné se připravit na závody ve vyšší nadmořské výšce? A nakoukneme i pod kartáče reprezentačním servismanům. Dozvíte se, jaké novinky v oblasti backcountry materiálu můžete hledat v regálech lyžařských obchodů. Zacvičíte si nejen s činkami, ale také s vlastním tělem, a jestli ještě nebudete unavení, můžete si projet i celé pohoří Javorníků.

číst více
NORDIC 57 – prosinec-leden 2021/22

NORDIC 57 – prosinec-leden 2021/22

Max Novak patří mezi nejlepší dálkové běžce na světě, dočtěte se více o tomto českošvédském sympaťákovi, a nejen o něm, ale například i o našich nadějných sprinterkách. Inspirujte se novými materiálovými tipy na letošní sezónu. Jaké chyby děláme nejčastěji při servisu lyží? Dále se dozvíte, co obnáší extrémní výkony na běžkách, jaké mohou být následky silného mrazu a nebo jak si pohlídat nastupující formu. Objevte na běžkách Králický Sněžník.

číst více

Další tituly a weby:

BEZKY.net - běžky a běžecké lyžování
SNOW - lyžování a skialp
SWISSmag - časopis o Švýcarsku