NORDIC 45 - únor 2018

NORDIC 45

Únor 2018 Exkluzivně vám přinášíme rozhovor s dálkovým běžcem Petterem Eliassenem, českou lyžařskou jedničkou Martinem Jakšem, nebo silničním cyklistou Petrem Vakočem. Dočtete se také o nových trendech v klasické technice dětí, o přetrénování a jak se mu vyvarovat, co jíst před výkonem, nebo co by mělo být součástí správné masáže. Příprava lyží je důležitá pro každého, jak pro turistu, tak pro závodníka. Víte, jak na to? Také vám dáme několik tipů, kde si hezky zaběžkovat.
NORDIC 45 vychází 18. 1. 2018

Předplatné

Předplatné časopisu NORDIC  objednáte u vydavatelství SNOW media ↗.

Samostatně

Časopis NORDIC si můžete objednat samostatně i v e-shopu SNOW ↗.

On-line časopis

Ve verzi  pro PC, tablety a telefony zakoupíte na ISSUU.com ↗Alza.cz ↗Floowie ↗.

On-line náhled

Ukázka obsahu

Projede Petter Eliassen ješte nekdy cílem?

Poslední sezóny byl králem laufařů a málokdo čekal, že pověsí lyže na hřebík tak brzy. Vždyt v 32 letech se v této disciplíně většina závodníků dostává na svůj výkonnostní vrchol. Co vedlo Pettera k ukončení kariéry a co mu lyžování přineslo?







Martin Jakš – vrátí se mezi světovou elitu?

Martin Jakš pamatuje skvělé úspěchy českého lyžování a sám se na nich v několika případech podílel. Poté nastal výsledkový útlum. Přestože je stále celkem mladý, je v současnosti nejstarším členem reprezentace a její jednčkou. Letos se sžívá s novým trenérem a se změnami v tréninku. Přinese mu to ovoce už letos na olympiádě?







Silniční cyklistika není procházka růžovým sadem

Petr Vakoč je jedním z našich mladých talentovaných silničních cyklistů, který si už na vlastní kůži zkusil, jak chutnají etapové závody jako Tour de France nebo Giro d’Italia. Miluje hory nejen v létě, ale i v zimě, a když mu čas dovolí, rád se během zimní přípravy sveze také na bežkách.







Klasická technika – současné trendy v tréninku dětí

Stejně jako trénink dětí nemůže být zjednodušenou variantou tréninku dospělých, tak ani lyžarská běžecká technika naší omladiny nemůže slepě kopírovat techniku borců ze Světového poháru ci Visma Ski Classics.







Psychologicky na přetrénování

Každý už nekde zaslechl, že vytrvalostním sportovcům hrozí přetrénování. Co to je a jak poznáte, že se vás to týká? A je možné se mu vyhnout?







Nahlédnete pod pokličku biatlonu

Biatlon – sport, který v posledních letech dobyl Českou republiku. Ješte před pár lety si ho lidé pletli s duatlonem i triatlonem, nyní jej v přímém přenosu u televizní obrazovky sleduje až milion diváku. Celou zemi zaplavilo biatlonové šílenství. Mezi mládeží mnohonásobně vzrostl zájem o tento sport. Všichni by chtěli kráčet ve stopách Koukalové, Moravce, Krčmáře a dalších současných hvězd. Povědomí o biatlonu vzrostlo i mezi fanoušky. V internetových diskuzích se najde spousta odborníků, ne všechny za ně můžeme považovat. Proto se s biatlonem seznámíme v následujících rádcích trochu podrobněji.







Masáž

Všichni zhruba víme, k cemu slouží, možná známe pár typů nebo několik hmatů. Často slýchám větu: „Já bych tak šel/šla na masáž!“ a přitom jen zlomek lidí na ni nakonec opravdu zajde. Tušíte, kdy si ji dopřát, kdy to naopak není dobrý nápad, jak často a v čem bude prospěšná? Cílem tohoto článku je představit sportovní a regeneracní masáž, vysvětlit si, kde jsou její zásadní výhody a třeba i jak často si na ni udělat čas v nabitém pracovním programu.







Jak správně a jednoduše připravit lyže

O tom, jak mazat lyže, už bylo napsáno více, než vyšlo všech čísel NORDICu dohromady, ale stále je spousta lidí, kteří tápou a nevědí si rady. Níže přinášíme jednoduchý návod, jak bežky snadno připravit.







Uměle vyrobená jistota

V NORDICu c. 43 jsme se zabývali tím, co je sníh, za jakých podmínek vzniká a jak se liší přírodní sníh od technicky vyrobeného. V současnosti bereme výrobu technického sněhu jako samozřejmost a často si už nedovedeme představit, že bychom se spoléhali pouze na ten přírodní. Jaké jsou možnosti výroby sněhu, co obnáší a za jakou cenu, vám odpovíme v tomto článku.







Třístoličník – Trojmezí – Plechý: Nejvyšší a nejkrásnější hřebenovka Lipenska v zimním hávu

Premýšlíte kam na výlet, když jsou hřebeny a vrcholky v okolí Lipenska zasypané sněhem? Máte rádi dobrodružství s trochou adrenalinu, nezapomenutelné výhledy na Alpy a dech beroucí zimní scenérie se zasněženými a namrzlými stromy, modelovanými větrem do bizarních tvarů?







Štrbské Pleso – ráj bežeckého lyžování na Slovensku

Poslední roky jsem před zimní sezónou kvůli kvalitní závěrečné přípravě pobýval v zahraničí. Po několika týdnech strávených na sněhu si před návratem na Slovensko kladu otázky. Budu mít kde lyžovat, když se vrátím domů? Kde se budu připravovat před další částí sezóny? Jak jsem se z‚vlastní zkušenosti mohl přesvedčit, tyto otázky jsou pro mě naprosto zbytečné. Proč? Odpověď je velmi jednoduchá – Štrbské Pleso.







Bude ze mě závodník

Věta, která by nemusela znít nijak divně, kdyby ji neříkal témer čtyřicátník, který má sport sice rád, ale všeho moc škodí. A přece, nemožné se stalo skutečností. Začalo to televizním přenosem někdy v roce 2011. Běh na lyžích, o kterém jsem věděl pouze to, že se u něj člověk zapotí a při sjezdech se nedá opřít o lyžáky.


Další vydání časopisu o běžeckém lyžování NORDIC

NORDIC 62 únor-březen 2024

NORDIC 62 únor-březen 2024

NORDIC 62Únor-březen 2024 Únorové vydání časopisu NORDIC je protkáno historií. Úctyhodné 120. výročí totiž oslavil v listopadu Svaz lyžařů ČR, v březnu bude odstartován 100. ročník legendárního Vasova běhu a ani domácí Orlický maraton se nemusí stydět za 40....

číst více
NORDIC 61 prosinec-leden 2023/24

NORDIC 61 prosinec-leden 2023/24

NORDIC 61Prosinec-leden 2023/24 Prosincové vydání časopisu NORDIC poradí s výběrem závodních běžek a vhodné skluznice nebo s mazáním bez fluorových vosků. V rámci tréninku můžete využít zkušeností s vlivem střevního mikrobiomu na výkonnost. O inspiraci se postará...

číst více
NORDIC 60 – únor 2023

NORDIC 60 – únor 2023

V únorovém vydání časopisu NORDIC si můžete přečít rozhovor s nestárnoucí Japonkou Masako Ishidou. Stane se Čína budoucí lyžařskou velmocí? Dále se mimo jiné dozvíte, jaké jsou možnosti úpravy stop, jaký je rozdíl mezi jízdou na lyžích a kolečkových lyžích, řadu zajímavostí z historie běžeckého lyžování, nebo kam vyrazit do Německa na běžky.

číst více
NORDIC 59 prosinec-leden 2022/23

NORDIC 59 prosinec-leden 2022/23

Zima klepe na dveře a s ní i první vydání Nordic magazínu, kde jsme pro vás exkluzivně vyvzpovídali jednoho z nejlepších sprinterů na světě Itala Federica Pellegrina. Přinášíme vám přehled novinek v oblasti běžkařského vybavení pro nadcházející zimní sezónu. Dále se dozvíte, jaká jsou úskalí, když se do trénování dětí vrhne vlastní rodič, nebo jak se optimálně stravovat a také vás inspirujeme dalšími tipy na cvičení. Objevme na běžkách Rychebské hory, nebo Lhotu-Vlasenice.

číst více
NORDIC 58 – únor-březen 2022

NORDIC 58 – únor-březen 2022

V dalším čísle Nordic magazínu vám exkluzivně naservírujeme rozhovor s naší českou jedničkou Michalem Novákem, který v letošní sezóně vlétl mezi světovou elitu. Olympiáda klepe na dveře – jakými způsoby je možné se připravit na závody ve vyšší nadmořské výšce? A nakoukneme i pod kartáče reprezentačním servismanům. Dozvíte se, jaké novinky v oblasti backcountry materiálu můžete hledat v regálech lyžařských obchodů. Zacvičíte si nejen s činkami, ale také s vlastním tělem, a jestli ještě nebudete unavení, můžete si projet i celé pohoří Javorníků.

číst více
NORDIC 57 – prosinec-leden 2021/22

NORDIC 57 – prosinec-leden 2021/22

Max Novak patří mezi nejlepší dálkové běžce na světě, dočtěte se více o tomto českošvédském sympaťákovi, a nejen o něm, ale například i o našich nadějných sprinterkách. Inspirujte se novými materiálovými tipy na letošní sezónu. Jaké chyby děláme nejčastěji při servisu lyží? Dále se dozvíte, co obnáší extrémní výkony na běžkách, jaké mohou být následky silného mrazu a nebo jak si pohlídat nastupující formu. Objevte na běžkách Králický Sněžník.

číst více

Další tituly a weby:

BEZKY.net - běžky a běžecké lyžování
SNOW - lyžování a skialp
SWISSmag - časopis o Švýcarsku