NORDIC 48 - prosinec-leden 2018/19

NORDIC 48

Prosinec/leden 2018/19 Bohuslav Rázl, jeden z historicky nejúspěšnějších českých trenérů, slaví 80 let. Prozradil nám, jak se dřív trénovalo a jak se změnil běh na lyžích z jeho pohledu. Víte, jak testovat běžecké lyže nebo jak se starat o tzv. no wax lyže, které se nemusí mazat stoupacími vosky? Chcete, aby vaše děti sportovaly a bavily je závody? Poradíme vám, jak je správně motivovat. Přineseme vám další tipy na posilování horních končetin, co pít během výkonu, nebo další praktické rady nejen pro závodníky. Orlické hory se zdají být zapomenuté, ale nabízí pro běžkaře mnoho možností, stejně jako relativně dostupné rakouské měst o Kufste in a jeho okolí.
NORDIC 48 vychází 29. 11. 2018

Předplatné

Předplatné časopisu NORDIC  objednáte u vydavatelství SNOW media ↗.

Samostatně

Časopis NORDIC si můžete objednat samostatně i v e-shopu SNOW ↗.

On-line časopis

Ve verzi  pro PC, tablety a telefony zakoupíte na ISSUU.com ↗Alza.cz ↗Floowie ↗.

On-line náhled

Ukázka obsahu

Bohuslav Rázl – trenér, který měl čich na medaile

V běhu na lyžích jsou trenéři, kteří rádi pracují s mládeží, jiní naopak svoje trenérské umění prosazují u dospělých závodníků. Bohuslav Rázl, zvaný „Bohouš“, je trenér, který měl dobrý čich na výběr talentů a hlavně na medaile. Někdy to byly medaile, na něž čekalo několik generací. Byl to trenér, který se svému řemeslu maximálně věnoval a uměl připravit závodníky na závod i konkrétní podmínky. 14. října oslavil kulatiny – 80 let.







Rebel, snílek, ambasador

Navzdory medailové sklizni žen posledních let neexistuje v Americe jedinečnější běžkařská ikona než pan Bill Koch. Excentrický závodník, vývojář, mluvčí odvětví, inovátor lyžařské techniky. Též první a donedávna i jediný americký olympijský medailista.







Těsnější, jemnější a funkčnější

Vhodné oblečení dokáže činit rozdíl mezi užitím si epesního dne ve stopách a pokaženým zážitkem vinou prostydlých zpocených zad, na nichž za celou vyjížďku nic neuschlo.







O testování běžeckých lyží

Osobně jsem se naučil téměř každou svou vyjížďku na libovolném typu lyží považovat za testovací seanci; ač zdánlivě bezdůvodnou. Prakticky to obnáší „jen“ zůstávat v mentální bdělosti a být otevřený k tomu, co mi lyže a tělo sdělují – nic, co by se při jakémkoli lyžování sakra nehodilo.







Sporten směřuje do světové špičky

Ve Sportenu v Novém Městě na Moravě, který je u nás proslulý především výrobou běžek (vzpomeňme např. na renomované „bohemky“), se za poslední dva roky odehrály zásadní změny. Jednou z nich bylo vytvoření nového závodního oddělení, jehož hlavním cílem je kromě podpory vývoje nových lyží pochopitelně podpora marketingu pomocí smluvních lyžařů. Právě těm však musí být dodán špičkový produkt, a proto se muselo zapracovat a zainvestovat do veškerých výkonnostních a zejména závodních modelů.







Péče o „lyže bez vosku“

V poslední době jsou velice populární klasické běžecké lyže, s kterými se ve stopě svezete i bez použití odrazových vosků, jedná se o tzv. no-wax lyže. Většina lidí si pořídila tyto lyže ze dvou důvodů: nechtějí ztrácet čas s výběrem a aplikací správného odrazového vosku a také nechtějí čistit takto namazané lyže. Péče o lyže, na něž se nemusí aplikovat vosk, musí být tedy rychlá a snadná. Do této skupiny běžkařů však spadají i výkonnostní lyžaři, a proto výrobci běžek zařadili do své nabídky také lyže, které konstrukcí a materiálem odpovídají nejvyšším závodním modelům.







Pražskej lyžař, čeleď pracovitá

Pražáci! Pořád se pletou ve stopě, nerozumí máze, technicky na to nemají, a přesto jsou jich plné hory. No jo, ale z podhoubí hlavního nádraží, Nuselského mostu, žižkovské věže i Petřínské rozhledny holt může sem tam vyrůst i kvalitní lyžař. Beru to jako takový paradox. Ale pozor, těmhle borcům nahrává doba, urbanizace, kupní síla i jejich vůle věci nevzdávat.







Posilování horních končetin

V minulém čísle jsme se zaměřili na posílení tzv. inner unit – tedy vnitřního stabilizačního systému, který když nebude fungovat správně, tak jsou nám silné „bicáky“, „tricáky“, „břišáky“ a další plážové svaly celkem k ničemu.







Lyžování s artrózou

Běžecké lyžování je pro lidi postižené různými stupni artrózy považováno za poměrně bezpečnou aktivitu; dokud se budou stavět na běžky rozumně fyzicky připravení a mít soudné ambice. Pomůže tedy být asi uprostřed mezi peciválem a Gunde Svanem.







Co pít během výkonu?

Pitný režim je důležitým výživovým prvkem nejen při sportu. Právě v jeho průběhu jsou na něj ale nároky mnohem vyšší, a to zhlediska množství i kvality. Zatímco během dne bez sportovní aktivity postačí průběžné a pravidelné doplňování tekutin, při sportu je třeba dbát na více faktorů, chcete-li svůj výkon podpořit a neškodit si. Shrneme si ty nejdůležitější a řekneme si, co vlastně při běhu na lyžích pít, aby se vám sportovalo lépe.







Zima na běžkách v srdci Orlických hor

Toto pozvání na běžky do okolí Deštného v Orlických horách jsem se rozhodla napsat trochu jinak, než jsou napsány články, které lákají do lyžařských oblastí. Jaká je teplota, výška sněhu, kde se upravují tratě, to už si v dnešní době všichni najdeme na internetu. Ale jak se vyhnout davům turistů, kde zaparkovat nebo kde najdete první stopu v době, kdy ještě rolby v lyžařských střediscích tvrdě spí letním spánkem, v běžných informacích nenajdete. Snad vám tento článek pomůže vybrat si vhodnou dobu nebo místo, abyste si běžkování náležitě užili.







Zima kam se podíváš

Doba, kdy se na předsezónní přípravu jezdilo na daleký sever, je dávno pryč. Lyžařská střediska v Alpách se snaží pro závodníky a nadšence běžeckého lyžování připravit vhodnou alternativu, díky které nemusí tolik cestovat. Jaké je ale lyžování v jedné ze světových mocností běžeckého lyžování? Pojďme se společně podívat na známé švédské středisko Bruksvallarna.


Další vydání časopisu o běžeckém lyžování NORDIC

NORDIC 62 únor-březen 2024

NORDIC 62 únor-březen 2024

NORDIC 62Únor-březen 2024 Únorové vydání časopisu NORDIC je protkáno historií. Úctyhodné 120. výročí totiž oslavil v listopadu Svaz lyžařů ČR, v březnu bude odstartován 100. ročník legendárního Vasova běhu a ani domácí Orlický maraton se nemusí stydět za 40....

číst více
NORDIC 61 prosinec-leden 2023/24

NORDIC 61 prosinec-leden 2023/24

NORDIC 61Prosinec-leden 2023/24 Prosincové vydání časopisu NORDIC poradí s výběrem závodních běžek a vhodné skluznice nebo s mazáním bez fluorových vosků. V rámci tréninku můžete využít zkušeností s vlivem střevního mikrobiomu na výkonnost. O inspiraci se postará...

číst více
NORDIC 60 – únor 2023

NORDIC 60 – únor 2023

V únorovém vydání časopisu NORDIC si můžete přečít rozhovor s nestárnoucí Japonkou Masako Ishidou. Stane se Čína budoucí lyžařskou velmocí? Dále se mimo jiné dozvíte, jaké jsou možnosti úpravy stop, jaký je rozdíl mezi jízdou na lyžích a kolečkových lyžích, řadu zajímavostí z historie běžeckého lyžování, nebo kam vyrazit do Německa na běžky.

číst více
NORDIC 59 prosinec-leden 2022/23

NORDIC 59 prosinec-leden 2022/23

Zima klepe na dveře a s ní i první vydání Nordic magazínu, kde jsme pro vás exkluzivně vyvzpovídali jednoho z nejlepších sprinterů na světě Itala Federica Pellegrina. Přinášíme vám přehled novinek v oblasti běžkařského vybavení pro nadcházející zimní sezónu. Dále se dozvíte, jaká jsou úskalí, když se do trénování dětí vrhne vlastní rodič, nebo jak se optimálně stravovat a také vás inspirujeme dalšími tipy na cvičení. Objevme na běžkách Rychebské hory, nebo Lhotu-Vlasenice.

číst více
NORDIC 58 – únor-březen 2022

NORDIC 58 – únor-březen 2022

V dalším čísle Nordic magazínu vám exkluzivně naservírujeme rozhovor s naší českou jedničkou Michalem Novákem, který v letošní sezóně vlétl mezi světovou elitu. Olympiáda klepe na dveře – jakými způsoby je možné se připravit na závody ve vyšší nadmořské výšce? A nakoukneme i pod kartáče reprezentačním servismanům. Dozvíte se, jaké novinky v oblasti backcountry materiálu můžete hledat v regálech lyžařských obchodů. Zacvičíte si nejen s činkami, ale také s vlastním tělem, a jestli ještě nebudete unavení, můžete si projet i celé pohoří Javorníků.

číst více
NORDIC 57 – prosinec-leden 2021/22

NORDIC 57 – prosinec-leden 2021/22

Max Novak patří mezi nejlepší dálkové běžce na světě, dočtěte se více o tomto českošvédském sympaťákovi, a nejen o něm, ale například i o našich nadějných sprinterkách. Inspirujte se novými materiálovými tipy na letošní sezónu. Jaké chyby děláme nejčastěji při servisu lyží? Dále se dozvíte, co obnáší extrémní výkony na běžkách, jaké mohou být následky silného mrazu a nebo jak si pohlídat nastupující formu. Objevte na běžkách Králický Sněžník.

číst více

Další tituly a weby:

BEZKY.net - běžky a běžecké lyžování
SNOW - lyžování a skialp
SWISSmag - časopis o Švýcarsku