NORDIC 49 - běžky, únor 2019

NORDIC 49

Únor 2019
Ve 49. vydání Nordic magazínu jsme vyvzpovídali jednoho z nejúspěšnějších dálkových běžců Daniela Tynella. Tušíte, co je backcountry lyžování a co k němu potřebujete? Také se můžete inspirovat, jak jezdit soupaž do kopce, jak posilovat dolní končetiny, nebo jak se správně stravovat, abyste nepřibírali na váze. Vyrazte na běžky. Jednou ze zajímavých rakouských destinací je okolí Kufsteinu, nebo Černá hora v Krkonoších.

NORDIC 49 vychází 17. 1. 2019

Předplatné

Předplatné časopisu NORDIC  objednáte u vydavatelství SNOW media ↗.

Samostatně

Časopis NORDIC si můžete objednat samostatně i v e-shopu SNOW ↗.

On-line časopis

Ve verzi  pro PC, tablety a telefony zakoupíte na ISSUU.com ↗Alza.cz ↗Floowie ↗.

On-line náhled

Ukázka obsahu

Srdcař, kterého zastavilo srdce

Daniel Tynell patří mezi nejslavnější lyžaře Vasova běhu, vyhrál ho celkem třikrát a třikrát byl druhý. Závodní dráhu musel opustit kvůli srdečnímu infarktu, ale běžky zůstaly jeho srdeční záležitostí. Stará se o svůj závodní tým, který se specializuje na dálkové běhy na lyžích, pořádá tréninkové kempy pro amatérské lyžaře a obnovil tradici nejtěžšího závodu na běžkách na 220 km.







Dobrosrdečný tvrďák Jussi

Pokud existuje běžkař, jehož si po letech neomylně vybaví nejen zanícení sportovní fandové, ale i sváteční televizní diváci sledující sotva olympiádu jednou za čtyři roky, musí takovým být finský fenomén Juha Mieto.







Retrospektivní sankce za doping a motivace sportovců aneb je první v cíli opravdu vítěz?

Aktuálně ve vrcholovém sportu nejsou zřejmě klíčové metodické znalosti trenérů, mistrovství a každodenní tvrdá dřina sportovců, ale politika – jak státní, tak World Anti-doping Agency (WADA). V posledních letech totiž dopingoví komisaři a s jejich činností úzce související politické tlaky zásadním způsobem mění výsledkové listiny řady soutěží, a to dokonce retrospektivně.







65 sezón výroby lyží u Bartoňů

Prvním výrobcem ski ve Vysokém byl zcela jistě Václav Janda, pro místní sportsmeny je dodával už před rokem 1900. Jeden, poměrně zachovalý pár, má v depozitáři Národní muzeum; je na něm vyryt obrázek medvěda, symbolu města na vysockém znaku. Možná je to ale vypodobení gorily, pak by lyže Jandovy pocházely z pozůstalosti ing. Plischke. To byl významný člen ČSK Praha, v kruzích tehdejších skalních skijáků přezdívaný gorila.







Lyžování nadivoko

Další, kdoví už kolikátá sněhová sezóna na stejných tratích, poskytujících opakovaný typ zážitku, a čím dál míň vzruchu? Možná nadešel čas odhodlat se odbočit do hlubokého sněhu – a zkusit tam najít nový druh vášně.







Doháníme svět

Možná už jste viděli snímky nebo videa elitních lyžařů, jak ladí techniku nebo testují svoje funkční předpoklady na kolečkových lyžích na běžícím pásu. Do nedávna jsme tyto vymoženosti mohli jen tiše závidět lyžařsky rozvinutějším zemím, ale teď už se v České republice můžeme pochlubit dokonce dvojicí trenažérů pro běh na kolečkových lyžích. První funguje od září roku 2017 v biatlonovém centru v Jablonci nad Nisou a druhý mají na svědomí nadšenci z Ústí nad Labem.







Krok–sun–krok – soupaž

Evoluce v běžeckém lyžování je realita. Tolik kontroverzní soupažná technika je toho čistým důkazem. O historických paralelách s bruslením už toho bylo napsáno dost, vyhněme se tomu. Naopak, je spíše úsměvné, že se z nich starší generace lyžařských bafuňářů–klasiků nepoučí. Přitom to byla ona, kdo přivedla bruslařskou techniku na výsluní, aniž by ji sešněrovala pravidly, nebo dokonce jako biatlonisté či kombiňáci provedla nenávratnou amputaci klasiky.







Trénink versus nemoc či zranění

Připravujeme-li se na důležitý závod, jedním z největších strašáků je pro nás onemocnění či zranění. V obou případech to pro nás znamená nejméně několikadenní výpadek z tréninku. Pokud se připravujeme průběžně celý rok, není potřeba se hroutit, ale je nutné postupovat racionálně.







Bolí záda!

Udává se, že čtyři lidi z pěti strádají během života akutními bolestmi zad. Nemám důvod tomu nevěřit – sám se považuju za zkušeného zádaře se slušně odstonaným penzem a odhaduju, že známých tvrdících, že se zády nikdy nic neměli, víc jak pětinu mít nebudu. Včetně sportovních lyžařů – a že jich něco znám.







Negativní energetická bilance: velký problém vytrvalostních sportovců

Potíží a omezení, která pro sportovce plynou z negativní energetické bilance, je opravdu hodně. Sami sportovci za nimi přitom často hledají všechno možné, aniž by si uvědomili, že příčinou je vlastně jednoduchá rovnice. Rovnice s příjmem energie na jedné straně a výdejem na té druhé. Právě tahle rovnice je důležitá z pohledu výkonnosti, jejího rozvoje, celkové vitality a našeho zdraví.







Provoněný den s Lindou

Sport a bylinky. Jde to vůbec dohromady? Zřejmě ano. Sport se většinou odehrává venku v přírodě, kde jsme obklopeni rostlinami, stromy, vůní lesa a luk. Přirozeně se tak spojujeme se silou, kterou nám příroda nabízí. A pokud potřebujeme, můžeme se naučit, jak tuto sílu užívat pro své dobro.







Od Innuna skok na lyže

Známe to všichni. Návraty ze zimních pobytů na horách. V sobotu vám skončí závod, nebo vás vyhodí z ubytování, a vracíte se směrem do rodné vlasti. Vysokých štítů pomalu ubývá a najednou si začínáte uvědomovat, že dovolená (pro otrlejší jen víkend) prostě pomalu, ale jistě končí. A vy si to valíte neuvěřitelnou rychlostí 100 km za hodinu údolím řeky Inn.







SkiResort Černá hora – Pec, nejen ráj sjezdařů

Největší středisko východních Krkonoš je především vyhledávanou lokalitou milovníků sjezdového lyžování, ale dobrodružství zde můžete zažít i na běžkách. Vrchol Černé hory se nachází ve výšce 1 299 m n. m. a leží přibližně 3,5 km severozápadně nad lázeňským městečkem Janské Lázně a 5 km jižně od Pece pod Sněžkou.


Další vydání časopisu o běžeckém lyžování NORDIC

NORDIC 62 únor-březen 2024

NORDIC 62 únor-březen 2024

NORDIC 62Únor-březen 2024 Únorové vydání časopisu NORDIC je protkáno historií. Úctyhodné 120. výročí totiž oslavil v listopadu Svaz lyžařů ČR, v březnu bude odstartován 100. ročník legendárního Vasova běhu a ani domácí Orlický maraton se nemusí stydět za 40....

číst více
NORDIC 61 prosinec-leden 2023/24

NORDIC 61 prosinec-leden 2023/24

NORDIC 61Prosinec-leden 2023/24 Prosincové vydání časopisu NORDIC poradí s výběrem závodních běžek a vhodné skluznice nebo s mazáním bez fluorových vosků. V rámci tréninku můžete využít zkušeností s vlivem střevního mikrobiomu na výkonnost. O inspiraci se postará...

číst více
NORDIC 60 – únor 2023

NORDIC 60 – únor 2023

V únorovém vydání časopisu NORDIC si můžete přečít rozhovor s nestárnoucí Japonkou Masako Ishidou. Stane se Čína budoucí lyžařskou velmocí? Dále se mimo jiné dozvíte, jaké jsou možnosti úpravy stop, jaký je rozdíl mezi jízdou na lyžích a kolečkových lyžích, řadu zajímavostí z historie běžeckého lyžování, nebo kam vyrazit do Německa na běžky.

číst více
NORDIC 59 prosinec-leden 2022/23

NORDIC 59 prosinec-leden 2022/23

Zima klepe na dveře a s ní i první vydání Nordic magazínu, kde jsme pro vás exkluzivně vyvzpovídali jednoho z nejlepších sprinterů na světě Itala Federica Pellegrina. Přinášíme vám přehled novinek v oblasti běžkařského vybavení pro nadcházející zimní sezónu. Dále se dozvíte, jaká jsou úskalí, když se do trénování dětí vrhne vlastní rodič, nebo jak se optimálně stravovat a také vás inspirujeme dalšími tipy na cvičení. Objevme na běžkách Rychebské hory, nebo Lhotu-Vlasenice.

číst více
NORDIC 58 – únor-březen 2022

NORDIC 58 – únor-březen 2022

V dalším čísle Nordic magazínu vám exkluzivně naservírujeme rozhovor s naší českou jedničkou Michalem Novákem, který v letošní sezóně vlétl mezi světovou elitu. Olympiáda klepe na dveře – jakými způsoby je možné se připravit na závody ve vyšší nadmořské výšce? A nakoukneme i pod kartáče reprezentačním servismanům. Dozvíte se, jaké novinky v oblasti backcountry materiálu můžete hledat v regálech lyžařských obchodů. Zacvičíte si nejen s činkami, ale také s vlastním tělem, a jestli ještě nebudete unavení, můžete si projet i celé pohoří Javorníků.

číst více
NORDIC 57 – prosinec-leden 2021/22

NORDIC 57 – prosinec-leden 2021/22

Max Novak patří mezi nejlepší dálkové běžce na světě, dočtěte se více o tomto českošvédském sympaťákovi, a nejen o něm, ale například i o našich nadějných sprinterkách. Inspirujte se novými materiálovými tipy na letošní sezónu. Jaké chyby děláme nejčastěji při servisu lyží? Dále se dozvíte, co obnáší extrémní výkony na běžkách, jaké mohou být následky silného mrazu a nebo jak si pohlídat nastupující formu. Objevte na běžkách Králický Sněžník.

číst více

Další tituly a weby:

BEZKY.net - běžky a běžecké lyžování
SNOW - lyžování a skialp
SWISSmag - časopis o Švýcarsku